Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19- ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19- ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Από βιβλίο μαθητή το κεφ. 19
Από τετρ. εργασιών την άσκηση του κεφ 19

Οι γλώσσες του κόσμου

 

Όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα έθνη, τις κοινωνίες και τις ομάδες συνεργάζονται και αλληλεξαρτώνται. Αυτή η κατάσταση είναι η συμβίωση.
Για να την πετύχουμε χρειάζεται η επικοινωνία με ένανκώδικα σημείων ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας.
Η ομιλία της ιδιας γλώσσας δηλαδή.
Όλοι οι λαοί δε μιλούν την ίδια γλώσσα. Υπάρχουν 7.000περίπου διαφορετικές γλώσσες σε όλο τον κόσμο.


Γεωγραφική κατανομή των γλωσσών του κόσμου

Γιατί δημιουργήθηκαν τόσες γλώσσες;

Στην προϊστορική εποχή οι άνθρωπο σχημάτιζαν μικρές ομάδες και ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Καθεμιά από αυτές δημιούργησε δικές της λέξεις για να επικοινωνεί.
Έτσι γεννήθηκαν οι διαφορετικές γλώσσες που εξελίχτηκαν, αναμείχτηκαν και εμπλουτίστηκαν.


Κάνε κλικ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για τον πύργο της Βαβέλ

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι γλώσσες;

  • Οι γλώσσες διακρίνονται σε νεκρές και ζωντανές.
Σε αυτές δηλαδή που κανένας λαός δε χρησιμοποιεί πλέον(πχ λατινική) και σε αυτές που βρίσκονται σε χρήση (πχ ιταλική).

  • Ακόμη διακρίνονται σε φυσικές και τεχνητέςγλώσσες.
Αυτές που προέκυψαν φυσιολογικά από την εξέλιξη της γλώσσας (πχ νεοελληνική) και κατασκευασμένες για συγκεκριμένους σκοπούς (πχ εσπεράντο).

  • Τέλος διακρίνονται σε γλώσσες μητρικές καιεπικοινωνίας.
Σε αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι μιας γλωσσικής κοινότητας (πχ τα πορτογαλικά για τους Πορτογάλους) και σε αυτές που χρησιμοποιούν οι γλωσσικές κοινότητες για να συνεννοηθούν (πχ τα αγγλικά για τους Ινδούς).

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο;

Η κινεζική (μανδαρινική) είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο με πάνω από 1 δις ομιλούντες.
Τα αγγλικά (480 εκατομμύρια ομιλούντες) είναι το ίδιο διαδεδομένη γλώσσα, αφού χρησιμοποιούνται από εμπόρους, επιστήμονες και πολιτικούς διαφόρων χωρών. Είναι επίσης η πιο δημοφιλής γλώσσα που συνεννοούνται δυο άτομα που μιλούν διαφορετική γλώσσα.
Άλλες διαδεδομένες γλώσσες είναι τα ισπανικά, τα χίντι(Ινδία), τα αραβικά, τα μπενγκάλι (Ινδία), τα ρωσικά, ταγαλλικά, τα πορτογαλικά, τα ιαπωνικά, τα ιταλικά.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ γράψε ένα κείμενο στα ελληνικά και άκου το όπως θα μιλούσαν ελληνικά άλλοι λαοί!!! (Αν θέλεις να ακούσεις ελληνική λέξη/φράση όπως τη λένε άλλοι λαοί, χρησιμοποίησε λατινικά γράμματα)


Ποια η αξία της ελληνικής γλώσσας;

Η ελληνική είναι η πλουσιώτερη γλώσσα στον κόσμο, τα λήμματα της οποίας παραμένουν δεξαμενή για τη δημιουργία καινουργιων λέξεων και εκφράσεων για όλες τις γλώσσες.ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να ακούσεις το κείμενό σου μεταφρασμένο σε άλλη γλώσσα

Ωστόσο χιλίαδες από τις γλώσσες που ομιλούνται τείνουν να εξαφανιστούν μια και χρησιμοποιούνται από ελάχιστους, όπως η λαπωνική Τερ που έχει λιγότερους από 10 ομιλητές ή η γλώσσα των Κομάντσι (ινδιάνικη γλώσσα) με περίπου 200 ομιλήτες να την έχουν σαν μητρική γλώσσα.

Υπολογίζεται ότι 3.000 γλώσσες μέσα στον επόμενο αιώνα θα εξαφανιστούν.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ γράψε ένα κείμενο και δες το μεταφρασμένο σε όποια γλώσσα θέλεις
(http://daskalosjf.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html)

Οι 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές
Οι 12 από τις 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια και πολλές από αυτές, όπως η Αγγλική, η Ισπανική και η Πορτογαλική, εξαπλώθηκαν λόγω της αποικιοκρατίας.
Ομιλητές (σε εκατομμύρια) με μητρική γλώσσα την:
1. Κινεζική (μανδαρινική) 1.0004. Χίντι 2007. Ρωσική 150

12. Γαλλική 10019. Ταμίλ 55

20. Μαράτι 50

Οι γλώσσες Χίντι, Μπιχάρι, Μαράτι και Τελούγκου μιλιούνται στην Ινδία. Η Μπενγκάλι στο Μπαγκλαντές. Η Παντζάμπι στην Ινδία και το Πακιστάν. Η Ιαβαϊκή στην Ινδονησία. Η Ταμίλ στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα.
Πηγή: Comrie, Matthews & Polinsky, Οι Γλώσσες του Κόσμου, μετ.Γ. Αθανασίου, Σαββάλας, Αθήνα 2004.(ΑΠΌ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)
Ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξης τόσο πολλών διαφορετικών γλωσσών στη Γη, και πόσο επηρεάστηκε η εξέλιξη του ανθρώπου από το γεγονός αυτό;
Ορισμένοι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι οι πρώτες γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στις λεγόμενες αρχέγονες γλώσσες των ομάδων του Homo sapiens που ζούσαν στην Αφρική πριν από 150.000 περίπου χρόνια. Όταν ομάδες Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική και εγκαταστάθηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη, πήραν μαζί τους και τις γλώσσες τους, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν χωριστά η μία από την άλλη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Berkeley της Καλιφόρνια John Mc Whorther, η γλώσσα λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός και είναι στη φύση της να εξελίσσεται, όπως εξελίχθηκε βιολογικά και ο άνθρωπος ως είδος.
Κατά συνέπεια, το περιβάλλον στο οποίο ρίζωσαν οι διάφορες ανθρώπινες ομάδες, ο τρόπος ζωής τους, οι κλιματικές συνθήκες κτλ. συνέβαλλαν στην εξέλιξη των γλωσσών σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν θα ήταν δυνατόν οι ομάδες των αρχέγονων προγόνων μας να συνέχιζαν να μένουν κοντά η μία στην άλλη, κατά πάσα πιθανότητα θα συνέχιζαν να μιλούν και την ίδια γλώσσα. Όμως η διασπορά, με το χρόνο είχε ως φυσικό αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων γλωσσών. Αν κανείς πολλαπλασιάσει το φαινόμενο αυτό με τις ανθρώπινες φυλές που υπάρχουν στη Γη, εύκολα καταλαβαίνει γιατί σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 γλώσσες στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε στην ανθρώπινη ιστορία υπήρχαν τουλάχιστον 100.000 γλώσσες και ότι περίπου το 90% από αυτές έχουν εξαφανιστεί.
Εκτιμούν, επίσης, ότι στα επόμενα 100 χρόνια θα υπάρχουν μόλις 500 γλώσσες στον κόσμο, κυρίως γιατί οι «μεγάλες» γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα, «καταβροχθίζουν» τις υπόλοιπες. Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη του ανθρώπου εάν όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν την ίδια γλώσσα από την εποχή του Homo sapiens. Πιθανότατα όμως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αρκετές διαμάχες και πόλεμοι ανά τους αιώνες. (http://www.scienceillustrated.gr/?p=943)


ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου