Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21- Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Από βιβλίο μαθητή το κεφ. 21
Από τετρ. εργασιών την άσκηση του κεφ. 21


Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης που όπως αναφέρει στα "Μετεωρολογικά"

Ένα βίντεο για τα αίτια της δημιουργίας του Σέλαος με όμορφο animation και μουσική. Δημιουργήθηκε στη Νορβηγία.

πηγή:
http://psamouxos.blogspot.com/search/label/%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%20%CE%A3%CF%84%CE%84%2021%CE%BF%20%20%CE%BA%CE%B5%CF%86.τούνδρα-πάγος
Στις αρκτικές περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους, ελάχιστα φυτά μπορούν να επιβιώσουν. Η διάπλαση της περιοχής ονομάζεται τούνδρα και τα κυρίαρχα είδη είναι βρύα, λειχήνες και μικροί θάμνοι που εμφανίζονται μόνο το καλοκαίρι, καθώς είναι η μόνη ευνοϊκή περίοδος του έτους. Τούνδρα συναντάται στο βορειότερο τμήμα της Αμερικής, της Ευρώπης και στη Σιβηρία.


κωνοφόρα δάση(τάιγκα)
Τα φυτικά είδη που κυριαρχούν είναι το πεύκο, το έλατο, η ερυθρελάτη και η σημύδα. Για την επιτυχή ανάπτυξη των κωνοφόρων η μέση θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους 10οC ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, και τα δάση αυτά αποτελούν την κύρια πηγή ξυλείας για τον άνθρωπο(μεγάλο δέντρο των βόρειων και εύκρατων περιοχών)


ZΩΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣΖΩΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Ινουίτ, ένας λαός στη Βόρεια Αμερική

ΛΑΠΩΝΙΑ

Τι συναίσθημα νιώθετε ακούγοντας το μουσικό θέμα και βλέποντας τις εικόνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου