Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23- Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΕΥΚΡΑΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Από βιβλίο μαθητή το κεφ. 23Από τετρ. εργασιών την άσκηση του κεφ. 23external image EYKRATH.jpg


external image cl_temperate+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.gifΕντοπισμός κλιματικών ζωνών-Εύκρατη ζώνη-Επανάληψη

external image 800px-World_map_temperate.svg+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.png

Οι περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στις πολικές ζώνες και στην τροπική λέγονται εύκρατες ζώνες.Εύκρατη ζώνη — Εύκρατο κλίμαΜεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας ανάλογα με την εποχήΒροχερός χειμώνας, ζεστό καλοκαίριΜικρότερη ημέρα το χειμώνα, μεγαλύτερη το καλοκαίρι

external image sunrays+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.gif
external image EYKRATH1.jpg
external image EYKRATH2.jpg
external image KLIMA5.jpg


external image sunangle.changes.3.angles+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg


Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης έχει συγκεντρωθεί στις εύκρατες περιοχές, επειδή σε αυτές δεν παρατηρούνται ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως συμβαίνει στις ερήμους και στις πολικές περιοχές. Επίσης η βλάστηση στις εύκρατες περιοχές δεν παρεμποδίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως στις τροπικές.


external image UPSPA111.jpg


Οι άνθρωποι στις εύκρατες ζώνες κατάφεραν να αναπτύξουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο, αλλά και τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.Εχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν πόλεις, να κατασκευάζουν κάθε είδους έργα, να μορφώνονται και να ασχολούνται με τις Καλές Τέχνες. Παράγουν διαρκώς όλο και περισσότερα αγαθά, κάνουν νέες εφευρέσεις για την καλύτερη διαβίωση τους και επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται. Ταξιδεύουν με ασφάλεια και ταχύτητα με αυτοκίνητα, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.
Ας συζητήσουμε τις συνέπειες που επιφέρουν στο περιβάλλον οι ανθρώπινες επεμβάσεις με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

external image money-pic6web+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg


Η ζωή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον, στο οποίο ζει. Άλλοτε ο άνθρωπος προσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει και άλλοτε προσαρμόζει τη φύση στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του.


external image 63.jpg


external image 29


Πολιτισμόςη ανάπτυξη που παρουσιάζεται στις πνευματικές και υλικές συνθήκες της ζωής του ανθρώπου
Τεχνολογία: η πρακτική εφαρμογή των τεχνών και των επιστημών στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο και σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου

external image 4.jpg

Δάσκαλος external image icon18_email.gifΟι κρεμαστές γέφυρες των Ίνκας-Αυτόχθονες λαοί
external image Image.ashx+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.png


external image inca11+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpgΕπί εκατοντάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων κατακτητών, οι γέφυρες αυτές έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην ευημερία της τεράστιας αυτοκρατορίας των Ίνκας. Οι ιθαγενείς της Αμερικής δεν είχαν ανακαλύψει τις πετρόχτιστες γέφυρες με καμάρες, ούτε τα τροχήλατα οχήματα. Ήταν όμως αξεπέραστοι τεχνίτες ως προς τη χρήση φυσικών ινών για την κατασκευή υφασμάτων, πλοιαρίων και όπλων όπως οι σφενδόνες. Έτσι λοιπόν οι γέφυρες που έφτιαχναν από συνθετικά σχοινιά, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πάχος όσο ένας ανθρώπινος κορμός, αποτελούσαν τη μόνη τεχνολογική λύση για να ενωθούν μεταξύ τους τεράστια κομμάτια ξηράς που διαχωρίζονταν από τα φαράγγια των ποταμών.


external image 44444444444444444444444444444444.jpg


Οι κρεμαστές γέφυρες των Ίνκας σχημάτιζαν τόξα που έφθαναν σε μήκος τουλάχιστον τα 50 μέτρα. Τόσο μεγάλο άνοιγμα τόξου δεν υπήρχε σε καμία ευρωπαϊκή γέφυρα εκείνη την εποχή. Μάλιστα η μεγαλύτερη ρωμαϊκή γέφυρα που υπήρχε τότε στην Ισπανία διέθετε καμάρες όπου τα κοίλα μέρη της είχαν μήκος 30 μέτρα. Και φυσικά καμία από αυτές τις γέφυρες δεν είχε ανεγερθεί πάνω από κάποιο φαράγγι.


Ίνκα - Βικιπαίδεια:ΚΛΙΚΔάσκαλος external image icon18_email.gifΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙΜέχρι το τέλος του αιώνα, έως και τα δύο πέμπτα της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη θα έχουν πολύ θερμότερο κλίμα από το σημερινό, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων, οι οποίοι προβλέπουν τις επιπτώσεις που θα έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τόπους. Στο χειρότερο σενάριο, πολλές από τις κλιματικές ζώνες που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2100 ή θα έχουν αντικατασταθεί από άλλες, πρωτοφανείς, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα σπρώξει τις υπάρχουσες κλιματικές ζώνες σε πιο ακραία γεωγραφικά πλάτη και σε μεγαλύτερα υψόμετρα, στα ψυχρότερα άκρα του πλανήτη. Αυτές οι σαρωτικές κλιματικές μεταβολές θα επηρεάσουν τεράστιες περιοχές, από το ινδονησιακό τροπικό δάσος μέχρι τις περουβιανές Άνδεις, αναστατώνοντας τα τοπικά οικοσυστήματα.


external image 333.jpg


Σήμεραexternal image s_39_46.bmp


Δάσκαλος external image icon18_email.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου